Televizoarele Ultra HD (sau UHD pe scurt) sunt urmatorul pas in evolutia televizoarelor, urmatorul pas in high definition. De ce era nevoie de acest pas? Deoarece tot mai multa lume opteaza pentru televizoare cu diagonala din ce in ce mai mare iar formatul Full HD nu mai asigura pentru acestea o calitate ridicata a imaginii.  Pentru a intelege mai bine ce inseamna Ultra HD sa facem o trecere in revista a formatelor TV high definition.

720p (sau HD) – este formatul de baza high definition. O rezolutie a imaginii de 1280 x 720 si raportul lungime/inaltime de 16:9  (widescreen). Este recomandat televizoarelor cu diagonala de pana la 81 cm (32 inch) .

1080p (sau Full HD) – este cel mai raspandit format high definition al zilelor noastre. O rezolutie a imaginii de 1920 x 1080 si acelasi raport lungime/inaltime. Este recomandat televizoarelor cu diagonala intre 81 cm si 127cm (32 inch – 50 inch).

2160p (sau Ultra HD 4K) – primul format Ultra HD. O rezolutie a imaginii de 3840 x 2160 adica de 4 ori mai multi pixeli decat in formatul Full HD.  Toti marii producatori de televizoare au deja o gama variata de modele care suporta acest format pe care o sa-l adoptam in viitorul apropiat. Este recomandat televizoarelor cu diagonala de minim 127cm (50 inch) si nu numai. Acest format permite rularea filmelor Full 3D (SBS si OU) direct cu televizorul nemaifiind nevoie de folosirea unui blu-ray player sau a calculatorului. Despre televizoarele 3D vom vorbi insa in alt articol.

4320p (sau Ultra HD 8K) – al 2-lea format Ultra HD. O rezolutie a imaginii de 7680 x 4320 adica de 16 ori mai multi pixeli decat in formatul Full HD. Din cate stiu, au fost prezentate prototipuri de televizoare care suporta acest format dar nu sunt inca disponibile in comert. Acest format ne promite posibilitatea vizionarii filmelor 3D fara a mai fi nevoie de ochelari.

Pret, oferta, reduceri.

Televizoarele UHD 4K au preturi care incep in jurul sumei de 5000 lei (aprox. 1100 euro) si sunt disponibile in oferta tuturor magazinelor importante din Romania. Saptamanal puteti gasi modele de televizoare Ultra HD cu preturi reduse (si chiar reduceri substantiale dat fiind pretul acestora) consultand oferta eMAG, oferta Altex sau oferta Flanco.

In cateva linii, asa stau lucrurile cu televizoarele Ultra HD.